Najnowsze aktualności

Przed przyjazdem

A. KONIECZNIE ZABIERZ ZE SOBĄ:

  • PASZPORT ważny co najmniej miesiąc od przyjazdu (lub dowód osobisty dla obywateli UE)
  • WIZĘ (jeśli jest wymagana dla obywateli Twojego kraju)
  • DOWÓD UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO pokrywającego co najmniej wizyty u lekarza
  • 5 ZDJĘĆ PASZPORTOWYCH
  • GOTÓWKĘ na pokrycie wydatków w pierwszych dniach pobytu
  • KARTĘ KREDYTOWĄ (Visa lub Mastercard) – jest wysoce zalecana
  • AKT URODZENIA (jeżeli miejsce urodzenia nie jest wpisane w paszporcie)

B. ZAKWATEROWANIE:

Jeśli starałeś się o przyznanie pokoju w akademiku (domu studenckim) to skontaktuj się z naszym Działem, aby uzyskać potwierdzenie, że taki pokój został Ci przyznany. Jeśli nie, to po przyjeździe możesz zakwaterować się w hostelu lub prywatnym mieszkaniu.

C. SKORZYSTAJ Z POMOCY STUDENTÓW AKADEMII:

Akademia stworzyła program WITAMY w POLSCE!, w ramach którego nasi studenci pomagają nowym studentom w okresie adaptacyjnym. Jeśli zostałeś przyjęty na studia, to wkrótce otrzymasz e-mail z zaproszeniem do skorzystania z pomocy naszych studentów. Oczywiście jest ona bezpłatna.

D. WJAZD DO POLSKI:

Obywatele państwa członkowskiego Unii Europejskiej - jedynym wymogiem przy wjeździe do Polski jest ważny dokument podróży lub dokument potwierdzający tożsamość i obywatelstwo (tzn. dokument tożsamości). Jednak w przypadku wyjazdu za granicę w czasie pobytu w Polsce, należy mieć ze sobą paszport, ponieważ, aby odwiedzić niektóre z sąsiednich państw Polski, nienależące do UE, konieczne jest przedstawienie dokumentu podróży.

Obywatele pochodzący z krajów spoza UE żeby wjechać do Polski powinni posiadać  ważny dokument podróży (paszport) oraz wizę (jeżeli jest wymagana). Istnieje jednak wiele krajów, które są wolne od tego wymogu. Aby sprawdzić, który kraj jest objęty ruchem bezwizowym zapraszamy <tutaj>.

Polska należy do strefy Schengen, dzięki czemu można ubiegać się o polską wizę i podróżować z nią po całej Europie (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, Irlandii, Cypru, Bułgarii, Rumunii, Chorwacji i państw spoza UE).

Istnieje kilka rodzajów wiz:

  • "A" - tranzytowa lotniskowa wiza Schengen, która nie jest właściwa dla osoby przyjeżdżającej na studia do Polski,
  • "C" - krótkoterminowa wiza Schengen pozwala jej posiadaczowi na pobyt na terytorium Schengen do 90 dni w okresie 180 dni,
  • "D" - długoterminowa wiza krajowa wydawana na okres do jednego roku, z którą można podróżować po obszarze Schengen do 90 dni w okresie 180 dni.

Wiza Schengen typu "C"

Uprawnienia - można przebywać na terenie Polski do 90 dni (jednorazowo lub w kilku wjazdach) w ciągu pół roku;

Praca - konieczne jest pozwolenie na pracę lub oświadczenie pracodawcy o chęci powierzenia pracy cudzoziemcowi;

Wiza krajowa typu "D"

Uprawnienia - upoważnia do wjazdu i przebywania na terenie RP powyżej trzech miesięcy, maksymalnie do 1 roku; można ubiegać się o Kartę Polaka oraz Kartę Pobytu;

Praca - konieczne jest pozwolenie na pracę lub oświadczenie pracodawcy o chęci powierzenia pracy cudzoziemcowi (praca maksymalnie do 6 miesięcy);